Sindrom Down @ Bisu

ecah tulis entry ni sebab mse ecah smpai kt umah dlm pkul 10.30 tadi,tbe2 ade sorg uncle nie dtg umah bwk sorg budak perempuan yg sesat...kebetulan,tunang ecah & kwn die tak balik lagi so uncle tu dtg bertnye kan 'Penah nampak tak budak ni?Dia sesat.'Ya Allah..ecah terkedu kerana budak tu perempuan...yg kesiannye budak tu ecah tak pasti sme ade die sindrom @ bisu..bile tnye umah kt ne,just tunjuk2 je ngn tgn..taley ckp..tulis lagi la tak leh..disebabkan kesian tgk die kesejukan,ecah bwk dia tukar baju..yg plg buat ecah sebak,bdk ni ta reti pape...siap kene tlg tukar baju lagi...kesiannye..nk nangis tau...



Ya Allah,selamatkan lah hambaMu itu..lebih kurg 10 mnit,ecah berusaha berkomunikasi dengan budak tu,tp tade hasil..bagi pen dan kertas,hanya reti tulis 'USUSU' mne la ecah phm..pastu uncle tu buat keptsan report polis...ecah ingt nk g antr ngn tunang ecah bab die bg idea tu.yela.bdk perempuan.ecah tak percye kan mnusia skrg.asl perempuan,men baham je.hurmm..dlm 5 mnit pastu,polis peronda smpai.smpai2 je kt umah ecah,si polis da garu2 kepala ble tgk budak nie.ape slh die???lau die tu phm bahasa takpela..spe suh ko jadi polis kan??? tayah la merungut lau ade kes2 cmnie.dah la polis luar..bkn polis kelantan.bengang je ecah tadi.geram je nk ckp,'Takpe la abg POLIS,biar sye je take care of her....!'eeeee!! geram toll!!!kesian bdk tu tau tak!!! 


saat sedih bile polis tu nk amek bdk tu,bdk tu tak nak lps tgn ecah...Ya Allah...sebak dada ni memikirkan keadaan budak tu..tak terurus langsung..di mana ibu bapa dia???? mane tanggungjawab korg sbg ibu bapa??? hargai lah anak yg dianugerah kan Allah tu... heish!! jiwa kacau lak pkir pe nasib budak tu kalau si POLIS tu tak gak jpe cari rumah bdk tu... kusut2!!!!


pesanan ecah kepada masyarakat sekeliling....tlg la jge dan hargai amanah Allah nie...mereka memerlukan ibu bapa bukan orang lain...mereka perlukan kasih sayang,perhatian,didikan...mereka tidak memerlukan lebih dari keluarga mereka....jangan biarkan mereka keluar sendrian...


p/s : bkn emo tapi prihatin....


1 comment:

armouris said...

lagi info tentang sindrom down di SIHAT SELALU - Masalah Genetik Punca Sindrom Down

kawan setia OUR STORY